Followers

Tuesday, August 16, 2011

Namae


Agak-agaknya, kenapa kebanyakan ibu bapa suka menamakan anak mereka after nama ibu bapa mereka?

Sebab takde idea nak letak nama?
Sebab rindu kat ibu bapa mereka?
Sebab tidak mahu melupakan kewujudan insan berjasa pada mereka?

Maybe.



Well, even my younger sister is named after my late grandmother (the only nenek I never met in life.)

Biasa the omputeh letak Jr. kat nama anak mereka yang dinamakan after ibu bapa mereka. Kalau masyarakat kita, maybe letak nama lain kat depan or belakang nama anak tu. Bagi nampak smart sikit ke apa.

I might have used my parents' name someday. Who knows.

Bagaimana pula mereka-mereka yang menamakan anak mereka after tokoh-tokoh Islam ke tokoh apa2 la?

Mungkin berharap mereka jadi seperti tokoh tersebut?
Mungkin mereka rasa best dapat namakan nama anak after tokoh2? Popular kan.

Ada juga yang namakan anak mereka after orang yang mereka kenal - rakan, bekas kekasih (ops?), dan lain2.


Adakah dengan menggunakan nama orang yang disayangi pada nama anak akan menyebabkan mereka akan sentiasa ingat individu tersebut?

Bagaimana pula dengan mereka yang letak nama anak pelik2 - Pierre Andre?

Yang pastinya, jangan la letak nama anak sama dengan watak-watak cerita. Baik anime, tv series, jdrama. Kena buli nanti budak tu kat sekolah.


Apahal aku merepek pasal nama ni?

fyi, untuk ketiga kalinya, aku mendapat nephew lagi. haha. I wonder what will be his name. That's why. My bro said he wants to name his son after tokoh2 Islam. Let's see.

I hope my nephew will not be named Danish, Darwish etc (trend nama budak sekarang..which is lame).