Followers

Thursday, December 23, 2010

chanz's Top 10 Anime 2010

Countdown to 2011...I am going to review my top 10 anime before the year going to end.

The animes not all produced in year 2010. Some are 2006, etc due to me recently watching it this year.

Mari kita lihat! (Nak try tulis dalam BM lah tengok jadi tak)

 

10. Legend of the Legendary Heroes
JAP: Densetsu no Yuusha no Densetsu.
MLY: Legenda Hero-Hero Hebat

Episod: 24

Sinopsis: Berlatarbelakangkan dunia magik, Ryner Lute, pemilik mata Alpha Stigma yang dianggap monster oleh masyarakat, mengembara bersama Ferris, ahli pedang, untuk mencari barang peninggalan (relic) hero-hero terdahulu atas arahan Sion Astal, raja empayar Roland dengan tujuan mengubah dunia mereka menjadi lebih baik.

Anime ini baru sahaja chanz tamatkan pada episod 24 dua hari lepas. Anime ni berada di tangga kesepuluh kerana mempunyai penamat yang mengecewakan. Plot perjalanan anime ini bagaimanapun menarik disebabkan watak Ryner yang dianggap monster. Situasi peperangan yang ditonjolkan dalam anime ni juga membezakannya dengan anime lain yang bergenre magik, di samping kisah percintaan/unsur harem antara Ryner x Kiefer, Ferris, & Milky.



9. Detroit Metal City
MLY: Bandar Logam Detroit

Episod: 12

Sinopsis: Anime komedi mengisahkan Souichi Negishi, vokalis band death metal Detroit Metal City dengan gelaran Johanness Krauser II. Negishi berpersonaliti lebih lembut dan meminati music folklore. Maka berlaku konflik dalam diri beliau di samping cuba menyembunyikan siapa beliau dari keluarga, rakan dan teman istimewa, Yuri-chan.

Serius lawak! Tetapi amaran, lawaknya agak kotor sikit lah. So, no. 9! Plus, ia hanya 13 minit per episod! :DD


8. Ore no Imouto ga Konnani Kawaii Wake ga Nai!
ENG: There's no way my little sister can be this cute!
MLY: Tak mungkin adik perempuan aku comel sebegini!

Episod: 12

Sinopsis: Mengisahkan dua beradik, Kousaka (abang) dan adik perempuannya (Kirino). Mereka tidak pernah bertegur sapa sehinggalah suatu hari...Kousaka mendapati adik perempuannya adalah peminat anime dan eroge!!

chanz masih lagi sedang tengok anime ini (ep 8) ketika artikel ini ditulis. Bagi peminat anime di luar sana, anime ini adalah wajib kerana banyak unsur & perkara berkaitan anime ditonjolkan. Lagi, tak tahu kenapa semua watak adalah tsundere dalam anime ni!! :P



 

7. RAINBOW
JAP: Niji
MLY: Pelangi

Episod: 26
Sinopsis: Mengisahkan 6 sahabat sejati yang menempuhi hidup pada era selepas perang dunia kedua. Ikatan persaudaraan mereka terbentuk sejak mereka bersama-sama di institusi pemulihan akhlak dan mengenali An-chan, penghuni asal bilik mereka menginap.

chanz dah reviu pasal anime ni. Kisah persahabatan mereka ni, rasanya....tak tertanding! Adakah ia wujud kat dunia sebenar?


6. K-On!!
JAP & MLY: Kei-On!!

Episod: 26

Sinopsis: Yui-chan, Ricchan, Mio-chan, Mugi-chan & Azunyan, ahli kelab muzik ringan (light music) iaitu Houkago Tea Time kembali memeriahkan musim persekolahan mereka!

Anime ini serius cakap anime all-time favorite chanz. Yui-chan yang rilek-rilek umpama takde masalah, Mio-chan yang pemalu, Ricchan yang happy go lucky, Mugi yang noob dan Azunyan yang comel. Terbaiiikkk~



5. Higurashi no Naku Koro ni (all series)
ENG: When the Cicadas Cry
MLY: Saat Cengkerik Berbunyi

Sinopsis: Maebara Keiichi, berpindah ke pekan kecil Hinamizawa bersahabat dengan kawan sekolah - Rika, Satoko, Rena & Mion. Hidup beliau aman bahagia sehinggalah..tragedi menimpa penduduk kampung tersebut.

Woooho~ Baru nak layan anime ni. Sebelum ni chanz dah layan Umineko no Naku Koro ni, dan chanz sangat sangat thrill!! wuuh~ Sapa yang suka thriller seram dan kisah tragedi sila tengok anime ini!



4. Shiki
ENG: Corpse Demon
MLY: Hantu Pocong..err

Episod: 22

Sinopsis: Seorang demi seorang penduduk kampung di Sotoba meninggal dan ia pada mulanya disangkakan epidemik oleh Dr Ozaki Toshio, doktor kampung tersebut. Namun hakikatnya..ia berkaitan dengan mitos kampung tersebut iaitu Okiagari (the risen) atau hantu pocong..err.

Wuhh~ Sangat creepy. Dan leh tahan thrill. Skang masih di episod 20. Soundtrack music anime ini juga terbaik. chanz tak sabar nak album soundtrack anime nih!!




3. Mobile Suit Gundam Unicorn OVA Episode 02
MLY: Sut Mobil Gundam Unicorn

Sinopsis: Sambungan OVA Gundam Unicorn setelah 6 bulan berlalu.

Apa yang boleh dikatakan!! Ini adalah GUNDAM!!!! Terbaiiikk~~ XD



2. Durarara!!

Episod: 24

Sinopsis: Mengisahkan kehidupan di Ikebukuro yang penuh dengan mitos dan legenda seperti penunggang motosikal tanpa kepala. Ryugamine Mikado berpindah ke Tokyo tanpa mengetahui banyak perkara menakjubkan menantinya..

Yeahhhhh...Heiwajima Shizuo~ chanz belum habis maraton lagi anime ni! Disebabkan external hardisk rosak hari tu! Anime ni konfem anime terbaik tahun 2010. Cara penceritaannya sangat best. :D Go watch this already.


1. Fullmetal Alchemist Brotherhood
JAP: Hagane no Renkinjutsushi: Kyoudai
MLY: Ahli Alkimia Penuh Logam: Persaudaraan

Episod: 64

Sinopsis: Edward Elric, Ahli alkimia mengembara bersama adiknya Alphonse Elric demi mencari Batu Filosofer untuk mengembalikan tubuh badan mereka.

Rasanya, ramai yang dah tahu akan siri ni. Ramai kawan chanz tetiba minat anime coz tengok FMA. So, guys, anda wajib tengok anime ini! Tahniah juga untuk siri ini kerana mendapat no 1 dan dinobatkan anime of the year 2010 oleh chanz!!! :P

P/S: Serius pelik perasaan menulis perkara berkaitan anime dalam Malay...huhu


TQ. Noted by,
11:39 pm, chanz
23/12/2010

Tuesday, December 21, 2010

chanz's 2010 Top 30 Music Best Part II

These two categories are not so updated. I mean, most songs were not produced in the year 2010. It's because I got to know the bands just recently and become addicted to it. Well, this is my music history in 2010 right?

So let's continue this chart~


English

16) The Ting Tings - Great DJ
A British indie pop duo band. Duo means they consists of two people. First I learnt of this band was when watching jdrama Sunao ni Narenakute. The insert song in the scenes is so catchy. I thought it was Avril Lavigne. Never know of this band before.
Trivia: This band actually is popular in Japan, and, if Ting Tings is pronounced in Japanese - chinchin (ちんちん). It may mean "small, cute penis"! gaga

17) We Are The Fallen - Bury Me Alive
I already reviewed this band in this post. We Are The Fallen (WAtF) is the Evanescence (Ev) of the Fallen album. If you guys follow Evanescence, you know that after their Fallen album, Ben Moody co-founder of Evanescence left the group. While in 2009, all of other band members of Evanescence also has followed Ben Moody leaving Evanescence and made this new band. Of the album Tear The World Down, this song is the best.



18) Ben Moody - Wishing Well
Yup right. Ben Moody again. fyi, Ben Moody has made his own album called All For This. This solo album however did not fulfill my expectation. It has no resemblance with Ev or WAtF at all. I might say this is kind of rock kapak English style. Well, almost all songs in this album are so emo! Still, I like it. Slow rock huh.. Wishing Well fortunately not so emo, and the "aaa" part is the best.


19) Daughtry - Open Up Your Eyes
Everyone knows Daughtry, this awesome bald guy. Open Up Your Eyes, track no. 06 of Leave this Town album stays in this chart. This song is also composed by Ben Moody! ahak


20) Within Temptation - Forgiven
This band has also been reviewed. Forgiven managed to be included in this chart because..I don't know, maybe this song kind of sad. And I sort of get the feeling when listening to & singing this song.


21) System of a Down - Soldier Side
I've known this band since 2005 but I never like them. Until now 2010. Well, in 2005/06 I'm more into nasyid. System is an alternative metal band. People who cannot accept nonsense lyrics and hard metal songs may not be able to tolerate with System. But not all of their songs like that. Soldier Side for example, focusing on the war, what the soldier and his family really feel about the war. Sad.


22) Muse - Glorious
Everyone knows Muse as well. This B-side of Invincible single is best played in the exam week. Guess what? I got my spirit to study from this song while in exam week. Yeahh we are going to be glorious!!!



23) Linkin Park - Burning in the Skies
LP is back with new album - A Thousand Suns!! This album is my album of the year. I have lost interest in LP since its worst album - Minutes to Midnight. However, this one is very refreshing. Its music is very different than other bands. It is legendary!


24) Avenged Sevenfold - A Little Piece of Heaven
My friend recommend to listen to this band. I've known this band since matriculation as well. But never interested to listen to it. This song is very long. 8 minutes! And it is about a murder. Quite funny for me. I mean, this guy kills his girlfriend, and then his gf kind or risen back from dead and get revenge. At the end, they both get married in the afterlife. lulz?


----------------------------------------------------------

Japanese/Anime

25) YUI - Please Stay With Me
YUI~~ <3 I got nothing to say about this track. Just go listen to it!!!! :DD
btw, this song is the insert song for jdrama Natsu no Koi wa Nijiiro ni Kagayaku starring Matsumoto Jun & Takeuchi Yuko.


26) Asian Kung-Fu Generation - Solanin
This song is the theme song for the jmovie, Solanin. They say this movie is kind of tearjerking. Dunno. Still not watch it. The song is by the way so...Asian Kung-Fu Generation! Superb~



27) BAReeeeeeeeeeN - Ashiato
Doko made mo tsuzuki michi ashiato mo toshite toki ni tsurate~ If you are a jpop lover, you must listen to this as well!! Ashiato means footprint. It is so moivational. How many footprints have we left in this world? And does it give any meaning to us and people around?


28) GReeeeN - Kiseki
Kiseki is "miracle", also means "tracks" in the lyrics. Theme song for jdrama ROOKIES. The song was also given the certificate for the "best selling download single in Japan" by the Guinness World Records on June 29, 2009. wow~ The song & the PV is very sweet I might say. It's about the growing feeling of love between two people.


29) Eiko Shimamiya - Naraku no Hana
Opening theme for the anime Higurashi no Naku Koro ni Kai. Recently I watched this anime. You are not flowers of hell, Rika-chan!



30) coldrain - We're not alone
Opening theme for the anime Rainbows. It's not in Japanese, it's in English. Although the band is Japanese. Where would you find band like that in Japan?

-------------------------------------

There are many bands introduced to me this year like - The Ting Tings, Avenged Sevenfold, Within Temptation, We Are The Fallen, Ben Moody, System of a Down, GReeeeN, BAReeeeeeeeeeN & coldrain. All of these bands (except coldrain, The Ting Tings & Avenged Sevenfold) I have listened to all of their albums and will follow their news & development~ Any new single or album.


This chart is based on my blog's post (lyrics), my last.fm chart, my jpopasia.com status and my winamp library.

Part I of this chart is here.

So, that's all. Looking forward to 2011!!


TQ. Noted by,
12:06 pm, 21/12/10
chanz

Tuesday, December 14, 2010

I don't understand

Some things......... are meant to be unreasonable.


These are the lists of the things that I don't understand regarding people. People are unpredictable, so..... read it.


1) I don't understand why would people believe in "hantu" "khurafat" "benda tahyul" than the logics.

"Woii dia muntah darah!"
"Kena santau ler tu.."


Err?

It's not that I do not believe these things do exist, just....hey, come on la! Which century are you in now?

2) I don't understand these "sesetengah" bloggers who put so much widgets, auto-play music which made their blog becomes heavy as well as causing widgeo popup. How is that for visitor friendly?

3) I don't understand these "sesetengah" people who upload their stupid/freakish/weird posing picture in the internet. Dear homo sapiens, know this word called 'privacy'? Oh I get it, you think that pic of yours is cute? Fine~

4) I don't understand why would you waste your time reading this emo entry. Haha!
Why don't you go reading other valuable and knowledgeable stuff?

5) Uhh. More list to come next....Perhaps. I don't understand why would I post this, too. lmao

P/S: This is my way of telling you that I'm pissed off with these kind of people. No offense to those who got butthurt. I did not mean you! No, really!! Daaah.

You are welcome.
12:04 am, 14/12/10
chanz

Monday, December 13, 2010

Shio, Koshou~

Just a random update tonight. I've been listening to this album "Shio, Koshou" by GReeeeN, a Japanese band. Somehow I open winamp & google talk at the same time, and then I realize this.



Ahha~

Notice the pics? They are all of the same pic!! A chubby boy eating an ice cream smiling! :D


Didn't realize I've put my gt profile pic of this album's cover for very long. I thought it is interesting to put this pic in blog! haha


GReeeeN has become one of my favorite bands this year, after watching ROOKIES. I've known this band last year since it appeared on jdrama VOICE.


---------------------------------------


A lil bit of trivia about this band:

~ The number of 'e' refers to the number of members in the band - hide, navi, 92 & Soh

~ They never show their faces in public.

~ All four of them are dentists!

~ Their band logo showing the smiley teeth may refer to their works as dentists.

~ They love green color! I do too!

~ They had collaborated with Back-On forming BAReeeeeeeeeeN. They only made two songs unfortunately - Ashiato & colors. Still they're amazing song.

~ All of their PVs I've seen so far are very hilarious, meaningful and heart breaking. They got stories in them. Especially Haruka!

~ Their lyrics are also very inspiring, motivational and passionate! fyi, my header's blog's description up there is quoted from their song - BE FREE.

~ Their album's covers also nice. People smiling! Let's smile~~

P/S: Shiou, koshou is salt & pepper. So after this when you cook, use this term instead of 'garam' & 'lada'. Ahhak!!



TQ. Noted by,
12:06 am, 13/12/10
chanz

Sunday, December 12, 2010

Ayam Penyet!!


Setelah begitu lama gua mengidam nak makan Ayam Penyet, akhirnya semalam gua berjaya makan! haha lulz.

This is all because mana promoting it in da twitter. I am always curious to try new food even though I am not a food lover.


So here is the pic



Ayam Penyet: RM 8.00




Nasi Putih: RM1.50



Mango's Lovers Ice Blended Juice: RM5.50

Sebelum try, kekawan yang dah try cakap sangat sedap. Huh. Lagi curious arr! But then...










gyahahahaha~~

Menitis air mata dan air hidung gua!! erkk gross


Well....sesapa yang suka pedas of cos akan kata makanan itu sedap. But not me..


Tak tahu lah kenapa nama dia Ayam Penyet, yang pasti ia berasal dari seberang, Indonesia.


Kalo korang nak makan, go check their website. Ada banyak lagi menu lain. :)

TQ. Noted by,
11:19 am, 12/12/10
chanz

Saturday, December 11, 2010

Reviu Merepek: Hantu Kak Limah Balik Rumah

Amaran: Mungkin ada spoiler. Tapi penulis akan kurangkan seboleh mungkin.



Sinopsis: Sequel dari muvi Zombie Kampung Pisang arahan Mamat Khalid. Berkisarkan si Husin (Awie) yang telah pulang ke Kampung Pisang dari Singapura dan mendapati kononnya jiran sebelah rumah beliau iaitu Kak Limah telah mati dan menjadi hantu. Kecoh satu kampung apabila perkara ini berlaku. Bomoh-bomoh telah dipanggil untuk mengatasi perkara ini tetapi langsung tidak berkesan. Apakah sebenarnya yang berlaku pada Kak Limah? Bagaimana pula kisah cinta Husin dengan Che Nin setelah beliau memutuskan ikatan pertunangan dengannya? Saksikannn~~
by chanz.



Okay. Kali ini aku mengambil keputusan tengok citer Melayu! Aku dah dengar banyak reaksi positif dari ramai orang akan citer-citer Mamat Khalid ni. So, nak try.

Tetapi... sepanjang tengok muvi tu aku asyik rasa annoy dengan para penonton sekeliling yang gelak bukan main. Orang belakang dan orang depan. Scene takde la lucu sangat pun dia ketawa! Haiiihhh..

--------------------------------------------------

Pertama sekali, citer Mamat Khalid memang lain. Banyak unsur sindiran sinis dan parodi boleh dikesan. Intro citer pun dah berparodi dengan paparan trailer filem Zombie kat sekolah apa ntah. Isn't this a parody of his previous film? Ramai orang ingat intro tu adalah intro muvi ni tapi aku dah agak awal-awal lagi bukan. (err this is so spoiler lulz)

Beberapa ayat penuh sindiran sarkastik yang aku rasa ada dalam skrip filem ini. Maybe ayat dia lain sikit la. Tak ingat sangat~

"Filem buatan pelajar tajaan PTPTN"
"Ape...lah filem kita ni citer takde faedah langsung!"
"Sapa pengarah? Hassan Mutalib...lulz"
"Selama ini aku hidup bergantung kat subsidi je! Sekarang aku nak berusaha sendiri"
"Inilah orang kita! Dunia dah moden tapi masih percaya kat benda-benda tahyul!"


Dan lain-lain.. Aku agak terkesan dengan watak si anggota kesihatan (tak sure dia doktor ke apa) yang tak abeh-abeh bajet sibuk. Beliau juga hanya mengeluh dengan nasib bala kampung beliau tapi beliau tak mengambil apa-apa tindakan pun? Ahha~ Ada sapa-sapa yang anda kenal berperangai sedemikian?

-----------------------------------------

Kedua, lawak Mamat Khalid boleh lah dikatakan tidak bodoh. Boleh la tahan...lawak beliau. Although I think K-On! is the best comedy. :P Mungkin aku tak dapat layan sepenuhnya filem ini disebabkan terganggu dengan penonton? Maybe..

Paling tak boleh blah adalah si Usop. Tangan diaaa!!! Haha!

------------------------------------------

Ketiga, terdapat teguran dalam filem ini. Rasanya para penonton dapat faham apa yang cuba disampaikan iaitu tentang minda sempit orang Melayu yang terlalu percayakan hantu. Orang Melayu ni mudah sangat percaya benda-benda tahyul, hantu lar, UFO ler, zzz. Tolongg ar. Of cos benda ghaib ini wujud tetapi takkan semua benda nak dikatakan hantu?? "Weh weh aku nampak benda putih kat tandas malam ari tu! Hantu ke apa!" Biasa dengar? lulz Padahal mungkin hanya baju berwarna putih.

Tak banyak filem Melayu yang ada unsur teguran camni. Kebanyakannya, lawak budus dan tak bertamadun. So, kudos to Mamat Khalid~

------------------------------------


Antara perkara lain yang aku respek pada Mamat Khalid adalah penggunaan warna dan cahaya dalam filem ini. Ia nampak kontras dan sesuai dengan scene. Scene ketika orang kampung berkumpul kat belakang bomoh Siam dan hanya berbekalkan satu torchlight dan sedikit cahaya nampak seram yet funny~

Aku tak tahu nak rekomen ke tak filem ni kat korang sebab aku pun tak begitu feel sangat tengok. So.........try tengok je lah! hehe Oh lupa. Korang yang tak tengok Zombie Kampung Pisang tak perlu risau, boleh faham punya. Aku pun tak tengok yang first!

Rating? 6.5/10 ler kot. Tulis punya panjang bagi sikit je? Well, this is subjective.

Itu sahaja. Enjit-enjit semut...sapa sakit naik atas!! :P


TQ. Noted by,
11:54 pm, 10/12/10
chanz

Thursday, December 9, 2010

chanz's 2010 Top 30 Music Best Part I

I own a last.fm account. I think many people did not know about this wonderful website. Well, if you love listening to music, you should have a last.fm account too.

In short, last.fm is a web music. It saves your music history of what you have been listening to. Last.fm also lets you discover new music you like, based on the music you already listen to. After lurking there & seeing my music history, I decide to post something here.

--------------------------------------------

It's December of 2010. I think I am going to summarize a little bit of what have I been listened to; new bands, artists and albums which had been introduced to me this year, 2010. It will be categorized into Malay/Indo, Nasyid, English, Japanese/Anime & Soundtracks. Bear in mind, there is no winner or number 1. This is just a summary of my 2010 music history.

Disebabkan lagu-lagu di bawah ini kebanyakan berbahasa Melayu, maka aku guna bahasa ibunda untuk reviu.


Malay/Indo

1) 6ixth Sense - Haruskah

6ixth Sense kembali dengan album baru +-x/. Antara kesemua lagu dalam album tersebut, lagu Haruskah adalah yang terbaik kerana permulaan lagu lain dari lain. Bukan suara Adi rasanya?

2) Fiq - Manifestasi Cinta (feat Mirwana)
Lagu ini lah yang membuatkan aku kembali mendengar radio - Hot.fm. Morning krew juga antara sebab aku dengar hot.fm on the way nak pergi praktikal di Hospital Seberang Jaya.

3) Bunkface - Soldier
Bunkface mula mendapat tempat di hati aku tahun ini. Mungkin setelah mereka keluarkan album yang betul - Phobia Phoney. Well, sebelum ini mereka asyik dengan dunia indie je. Dalam album, lagu Soldier menarik perhatian sebab ia bertema berat iaitu membincangkan situasi dunia dan peperangan. Dan senang untuk aku nak nyanyi juga.

4) Wali - Harga Diriku

Wali juga antara band yang aku dengar ketika hendak ke Hospital Seberang Jaya. Jadi ia antara band aku mulai suka tahun ini. Dalam album Cari Jodoh, lagu Harga Diriku lebih mendapat tempat kerana ia lebih...sayu.


5) Aizat - Emotions
Kalau hendak mencari pemenang bagi kategori ini, lagu ini adalah pemenangnya. Serius cakap, lagu ini bukan seperti lagu-lagu biasa yang ada kat Malaysia ini. Ada unsur Radiohead serta sangat-sangat romantikus. Terbaik~ Bila nak pasang kat radio?




Nasyid

6) Maher Zain - Insha Allah
Rasanya semua orang dah kenal beliau. Sejak beliau datang ke Malaysia, tetiba Maher Zain menjadi fenomena. Walaupun aku dah kenal beliau lebih awal. Jujur diakui, lagu ini membuatkan aku berfikir dan berubah menjadi lebih baik.

7) UNIC - Bicara Tentang Cinta
Oh. Lagu ini sangat romantik. Sama seperti Emotions. Walaupun agak terlewat aku menyedari ke'best'an lagu ini. Dah lama aku dengar album Langkah Tercipta ni, akan tetapi, sekarang baru aku layan lagu ini~

8) Inteam - Hanya Takdir
Antara album terbaik tahun ini, Allahu Rabbi. Menang anugerah AIM bebaru ini. Hanya Takdir berjaya masuk dalam carta ini kerana ia berjaya membuatkan aku berasa sayu dan sedih dengan situasi Palestin.


9) Rabbani - Mahabbah
Setelah pemergian Allahyarham Ustaz Asri, aku menyangka Rabbani mungkin akan merudum sedikit. Seperti yang berlaku pada Raihan. Akan tetapi, jangkaan meleset. Album Mahabbah sangat refreshing. Vokal Zulkiflee Azman mantap sekali. Lagu ini memupuk kecintaan kepada Sang Pencipta.

10) Mirwana - Andaiku Pergi (Retro Version)
Ramai yang menganggap Mirwana terlalu pop. Tidak berimej dakwah. Tidak bagi aku. Apa yang penting adalah lirik dan mesej yang ingin disampaikan. Mesej mereka berjaya sampai kat aku, so..layan~ Lagu ini teringat pada kisah Luffy & Ace.



Soundtracks

11) Akira Senju - Happiness ~Requiem from "The Blind Alchemist"~
Soundtrack/runut bunyi dari anime Fullmetal Alchemist Brotherhood ini berjaya memperoleh perhatian aku. Setelah dengar berkali-kali album OST 1, track ke28 ini masih berjaya mengekalkan rasa emosi aku terhadap anime ini. Track ini digunakan dalam OVA - The Blind Alchemist.


12) Taniuchi Hideuki & Yoshihisa Hirano - Senritsu
Dari album Death Note Original Soundtrack I, senritsu membawa maksud melodi. Lagu ini membuatkan aku terlayan-layan dan rasa macam main gitar pun ada. Walaupun tak pernah main. lulz

13) Takami Yu - JIN-仁- Main Title
Dari jdrama JIN, yang merupakan salah satu drama yang sangat tearjerker bagi aku. Drama ini menang banyak award. Selain itu, sangat informatif. Baik dari segi medikal mahupun sejarah Jepun. Track ini digunakan sebagai intro title jdrama tersebut.

14) Hans Zimmer - Maestro
Pertama kali dengar melalui jdrama Sunao ni Narenakute. Kemudian, baru mendapat tahu asal lagu ini adalah dari filem romantik - The Holiday. Lagu ini digunakan dengan baik sekali dalam kedua-dua cerita.

15) Sawano Hiroyuki - Unicorn
BGM untuk anime Gundam terbaru - Gundam Unicorn OVA. Pertama kali dengar ketika menonton anime tersebut, aku dah dapat teka Sawano Hiroyuki yang compose. Sawano Hiroyuki adalah antara komposer yang aku suka. Soundtracks untuk Maou, Iryu dan Triangle juga beliau yang hasilkan.


Next no.16-30 will be continued on Part II: English & Japanese/Anime. It will be written in English.

P/S: This idea comes from din's HYLI chart. He did it monthly and frequently updated it. Looks interesting~ :P


TQ. Noted by,
7:28 pm, 09/12/10
chanz

Who is chanz


a random guy


---this post was edited to achieve a lil bit of anonymity in the internet.--

.the owner is called chanz. not Chanz, or CHANZ. it's chanz.


I'm male. Malaysian. A graduate in Degree of Health Science (Dietetics) in 2011. 


I watch shows, a lot. Anime, TV series (US), dorama, movies. Read, a lot. Manga, novel, journal, you name it. And I listen to music, a lot.


I am a fan of Liverpool. The truth is that I just started (or you can say I resumed) to watch football during 2008. My teenage years I did play some soccer and yeah, that was the time I started to root for Liverpool. Only that, there were parents, teachers (religious ones), seniors who influenced me to somehow to drop that interest. Or perhaps I was still searching for something back then.


People around me remember me as someone whose love for Japan is absurd and too deep. Yeah, I love Japan, but not to the point that I wish I was a Japanese. It's just that they are people who did make something incredible for the world and worth to love for. I believe I do have a lil bit wapanese symptoms, but not that severe.


People who knows my hobby would however define me as someone who is a YUI lover and Sanji (One Piece) nut.



I'm still searching for something in life. Something that would make me live with pride, live for others, and live for love. Yep, I'm still looking for my special someone as well. :)

Sunday, November 28, 2010

Reviu Merepek: Bruce Lee, My Brother

Synopsis:
The life story of martial arts icon and actor Bruce Lee. The untold story. Source by imdb




I went to watch this movie hoping that there will be lots of fighting and actions. Hey, when you think of Bruce Lee, what else will appear in your mind? Fight, fight and fight!! However......



This movie is not about how Bruce Lee became a martial artist. It's..another side of him. As the title said, it's a story told by his family, to be exact - his siblings. Watching for 1 hour of the movie, I am confused. What is this movie about actually? Bruce Lee's romance life? Because from what I've seen, it's only about Bruce Lee falling in love, having friends and a good family. I've been waiting and waiting when is Lee going to learn martial art and fight.


Until..some arrogant US man meets him. And they fight with boxing. This part of boxing also confusing me. When did the US invites him to fight officially? I think they just met in a restaurant, and 'fight' (if you call being punched on the head and that's all, is fight) and yeah the US did want to fight again with him when he is ready, but he never said to fight him officially? Or maybe I did not pay attention because the story is so slow and dull.


Okay, they did boxing. Of course, Lee won. But it still did not entertain me. It's the climax part which made me really feel the movie. Where Lee trying to rescue his friend, Kong (is the name correct?) from the drugs' slum. Uhh I like the friendship's bond and sacrifice shown in this part. Yeah. Only this part that I like. Also, Lee is 'fighting'. Eh fighting?? Nope. He is escaping. Not fighting at all.


Even though it sucks, at least viewer got to know a lil bit about him. I'm not a fan of him, so at least I got to know his names - Bruce Lee, Phoenix (name used by the family) and Siu Long (called by his friends). And how he got the names. Bruce - his father mistakenly assumes his wife saying Push as his newborn's baby's name, and the nurse mistakenly heard that it was Bruce LOL (dunno whether this a fact or not). Phoenix - is a name given by his grandmother. Siu Long - is a name he got in his film debut since childhood.


My rating for this movie is 6/10. I would not recommend people watching this if you expect some kicking ass, flying in the air, full of action movie.

P/S: I can't believe Bruce Lee chose Pearl over Margaret! Margaret is much cuter and prettier than Pearl!!! LOL
P/S2: Looks like this person agrees with me --> review Next time, if you want to watch a movie, read some reviews!!!! 


TQ. Noted by,
8:20 pm, 28/11/10
chanz

Thursday, November 11, 2010

Defining FRIENDS

Recently, I've been watching anime RAINBOW & jdrama ROOKIES. Rainbow is about the survival of six young adolescents during post war (after atomic bomb) after being released/escaped from correctional institute which is one hell of a place. While ROOKIES is about some high school delinquents who had lose hope in playing baseball, being motivated back by their teacher to embrace their dreams - going for Koshien. Both story are very emotional, motivational and friendshiply themed.




Here is the question. How far would you (or your friends) go for your friends' (your) sake?



Joe

In RAINBOW, viewer could see that the bond of friendship among these six people are very strong. For example, Joe, one of the character whose dream is to be a singer, suddenly trying to cut ties with his friends due to certain circumstances. This sudden change has let his closest friend, Suppon down. Despite of his action, his friends still support him because they understand that being a singer is to have a positive public image. They do not want public to know that Joe has been in correctional institute before, and thus Joe isolates himself from them. And one day, Joe got into trouble where his previous band he worked for envy his success to perform in concert, and trying to get rid of him (kill of course). Here, their wonderful friendship is proven. Those friends which he isolated from coming into rescue!




There are many other episodes showing this kind of "I'm gonna help you no matter what!!" story.

Typical, no? Still, I love this kind of story. That's why I love One Piece so much. One Piece is an adventure manga which also focusing on friendship.


For ROOKIES, I'm still at episode 05. A long way to go before I can conclude anything. The theme song Kiseki by GReeeeN is really wonderful by the way, both the song & lyrics. And also the PV. Go listen to it.


This type of story focusing on friendship has made me into thinking. Do I have that kind of friends who would do anything or go such lengths for my sake? I'm not asking much, but I'm grateful to at least if I could get any help from my friends when I'm in any trouble. Well, maybe I need to be helpful first. Isn't showing kindness to others will made people to be nice to you back? :)


P/S: Thanks to those wishing me for my birth anniversary through sms, fesbuk & twitter. This time I didn't make my birthday visible on the fesbuk. It's a test..hehe~ (no IJK, I just want to be mystery).

Hmm actually I want to talk about my cyber frenz too, maybe next time~ x3


TQ. Noted by,
10:50 am, 11/11/10
chanz

Friday, November 5, 2010

Ketika Mulut Dikunci Tangan & Kaki Bersaksi

Sabda Rasulullah s.a.w.:

"Di dalam syurga itu terdapat sesuatu yang belum pernah dilihat mata, belum pernah didengar telinga, dan belum pernah terbesit di hati manusia."  
(HR. Tabrani)


Kehidupan di dunia ini jika dibandingkan dengan kehidupan akhirat hanyalah berselang beberapa minit atau beberapa jam sahaja. 

Untuk mempermudah memahami maksud pernyataan tersebut, cubalah anda bayangkan tentang liburan. Setelah berbulan-bulan bekerja keras, anda diperkenankan menikmati liburan di pantai selama dua minggu. Anda tiba di pantai setelah lapan jam di perjalanan. Sesampainya di pantai, anda segera menuju koridor. Ternyata, di koridor telah dipenuhi oleh orang-orang yang bersantai seperti anda. Bahkan, mereka menampakkan wajah yang ramah kepada anda. Semantara itu, cuaca di pantai terasa hangat dan anda tidak ingin kehilangan satu detik pun untuk menikmati sinar matahari dan laut yang tenang. Maka, tanpa membuang waktu, anda bergegas ke bilik dan berganti pakaian renang, lalu menuju ke pantai. Selanjutnya, anda berendam dalam air sejernih kristal. Namun, tiba-tiba anda dikejutkan oleh sebuah suara,
 
"Hoi! Bangun! Kamu akan terlambat pergi kerja!"


Untuk beberapa saat, anda tidak dapat memahami apa yang terjadi. Anda merasakan adanya keanehan antara apa yang anda lihat dan dengar. Ketika membuka mata, anda baru menyedari bahawa anda berada di bilik tidur. Tenyata, semua yang terjadi itu hanyalah mimpi.


--------


"Allah bertanya, 'Berapa tahun lamanya kamu tinggal di Bumi?' Mereka menjawab, 'Kami tinggal (di Bumi) sehari atau setengah hari, maka tanyalah kepada orang-orang yang menghitung'. Allah berfirman, 'Kamu tidak tinggal (di Bumi), melainkan sebentar saja, sesungguhnya jika kamu mengetahui." (Al-Mukminun:112-114)



Petikan dari buku Ketika Mulut Dikunci Tangan & Kaki Bersaksi, ditulis oleh Mahmudin, terbitan Global Aksara Communication Sdn Bhd yang sedang saya baca. Ia sebuah buku rujukan inspirasi peringatan hati. Kita tak sedar yang kita ini asyik terleka dengan dunia, sebab itu kita perlukan buku seperti ini untuk mengingatkan kita kembali. Hidup hanya sementara. Ingatlah nanti di akhirat, tangan-tangan & kaki-kaki akan menjadi saksi segala perbuatan kita di Bumi.

Saya cadangkan semua orang wajib baca buku ini. Thanks Popular coz suggesting this book!


TQ. Noted by,
5:17 pm, 05/11/10
chanz

Menanti di Barzakh versi LP


Pernah dengar lagu Far East bertajuk Menanti di Barzakh? Lagu tentang kehidupan di alam kubur/barzakh. Alam yang akan kita temui selepas alam dunia. fyi, lagu itulah yang membuatkan aku beli album Halawatul Iman & mula suka Far East. Walaupun ada kontroversi sikit tentang lirik lagu tu.


Dua tiga hari ini, aku tengah dengar lagu baru Linkin Park, iaitu Blackbirds. Lagu ini merupakan iTunes bonus track bagi A Thousand Suns. Actually, lagu ini asalnya feature dalam game LP ni - 8-Bit Rebellion. Game pasal suatu empayar High Definition (HD) telah mengambil alih kuasa dunia 8-Bit. So LP members (the 8-bit people) rebel!! Mana nak dapat game ini? Kena ada iPhone!!! Coz game ni hanya available untuk iPhone & iPad jek..huhuuhu




Okay, lagu ni bagi aku, adalah Menanti di Barzakh versi LP. Sebab apa? Read the lyrics + translation merepek aku.


Drop that / get up
Take to the streets / better lock that kid up
Face full of teeth when he hock that spit up
Pacing the beat like a beast
Rocking the block on repeat
Speak from the cut like a rush of blood
Paint red on the sleeves of the ones you love
Lay the sick ones down and the bells will ring
Put pennies on the eyes let the dead men sing


[Verse 1]
I shiver and shake the warm air cold
(Ku kesejukan, udara panas bertukar dingin)
I'm alone on my own
(Ku keseorangan, sendiri)
In every mistake I dig this hole
(Dengan segala kesalahan ku gali lubang ini)
Through my skin and bones
(Menembusi kulit dan tulangku)


[Pre-Chorus]
It's harder starting over
(Ianya lebih sukar memulakan semula)
Than never to have changed
(dari tidak pernah perlu berubah)


[Chorus]
With Blackbirds following me
(Burung hitam itu mengekoriku)
I'm digging out my grave
(lalu ku menggali keluar dari kuburku)
They close in, swallowing me
(Ia menutupiku, menelanku)
The pain, it comes in waves
(Kesakitan datang bertalu-talu)
I'm getting back what I gave
(Ku terima padah perbuatanku.)


[Verse 2]
I sweat through the sheet as daylight fades
(Ku berpeluh melalui kain ini, siang kian kelam)
As I waste away
(Ku makin mereput di sini)
It traps me inside mistakes I've made
(Ia memerangkapku atas segala kesalahan ku buat)
That's the price I pay
(Itulah harga yang perlu ku bayar)


I drop to the floor like I did before
Stop watching / I’m coughing / I can’t be more
What I want and what I need are at constant war
Like a well full of poison / a rotten core
The blood goes thin / the fever stings
And I shake from the hell that the habits bring
Let the sick ones down / the bells will ring
Put pennies on the eyes / let the dead men sing

Malas nak translate yang rap. No idea camne nak translate. hahak

Ini aku punya interpretation. Well, setiap orang ada pandangan sendiri, isn't it. Ada yang kata lagu ini tentang rasa 'guilt' LP terhadap album Minutes to Midnight la. LOL. Takyah fikir jauh sangat. No simile, metaphora here. Kalau ada maksud tersirat pun, hanya Mike yang faham kot. Derpp.

P/S: Nak dengar lagu ini? Pergi google sendiri. gahaha. Dan sila komen mana aku silap.


TQ. Noted by,
4:02 pm, 05/11/10
chanz

Monday, November 1, 2010

Entri Sebulan Sekali


Sayalah blogger yang pemalas. Ceitt. Kata blogger. Entri sebulan sekali baru ada satu!!

Sebenarnya, aku banyak idea daaa nak pos entri. Tapi tak berjaya mengepos. Sebab apa? Sebab selalunya, idea-idea aku yang terbaik datang apabila aku hendak tidur! Yaa! Masa nak lelap mata pada waktu hening malam. Masa nak tidur laa macam-macam benda muncul kat kepala.. Betul tak? Ke aku sorang je macam tu?


Selalu, bila nak tidur, semua perkara yang berlaku hari tersebut, sebelum atau yang lepas-lepas mula berlegar kat kepala. Ada orang cakap aku hensem pemalu la, panggil aku Sanjiman, etc etc.. Yang peliknya, memori entah zaman bila entah - masa sekolah kot, pun boleh tetiba muncul masa nak tidur, tengah pejam mata ni!



Nak tidur pun payah kan. Usually masalah takleh tido ni jadi bila aku berniat "Okeh jom tidur!". Maknanya minda aku dah set nak tidur. Masa ni lah, benda ni jadi. Tapi, apabila aku tak terfikir pun nak tidur, baring je atas katil, tak de pun kuar mende-mende pelik. Tup tup dah tertidur! Ahhaaa


Masalahnya apabila idea datang waktu hendak tidur ni, ye lah, dah set minda "saya mahu tidur", kan mesti la nak tidur. Takkan nak on laptop balik semata-mata nak berblogging! Kadang-kadang kalau tetiba ada idea, aku taip kat henset sikit, then tidur. Tapi esoknya terlupa pulak pasal blog ni sebab sibuk nak gi ward, NCP sumer. Maka dengan itulah, blog ini hanya entri sebulan sekali (at least).. Harharhar..




Ok lah, gua nak gi tidur dan mimpi yang hentai-hentai dengan Nami-chwan~ hehe ಠ⌣ಠ ಠ‿ಠ


TQ. Noted by,
9:41 pm, 01/11/10
chanz

Thursday, October 14, 2010

MURAH?! Fikir Balik.


Jom pergi ***tau ***jang. Beli jersi, seluar jeans. Murahh~



Kita memang tak suka membazir. Ye lah. Kalau ada pilihan untuk mendapatkan barang yang sama, tetapi dengan harga murah. Of cos pilih yang murah, kan? Tapi tahukah anda, di sebaliknya? Siapakah mereka yang hasilkan barang-barang ini?

Apa-apa pun, aku nak ajak korang tengok video ni, dan fahamkan mesej yang ingin disampaikan.

Dari MTV EXIT (End Exploitation & Trafficking), MUSE - MK Ultra.


Sokonglah barangan original! Ingat. Some things cost more than you realize.

Aku tulis ni untuk peringatkan diri sendiri. Ingatkan korang gak la kalo korang baca.

P/S: Off to buy LP's new album & jersi the reds. Ori okayy~

2:54 pm, 14/10/10
chanz

Wednesday, September 22, 2010

Kepastian

Entah kenapa rasa syok layan nasyid balik. Lagu ni lagipun sesuai dengan tema blog ini. =p


Inteam - Kepastian

Ujian Tuhan kepada semua insan
adalah kehidupan ini
Yang baik menjadi tuntutan
Yang buruk dijauhkan

Syurga yang dijanjikan bukanlah suatu khayalan
tentang nikmat berpanjangan Ilahi..
Neraka yang tercipta menghimpun azab derita
tangisan kesengsaraan insan

Syurga adalah kelazatan
terbentang buat hamba beriman
Yang kasihkan Tuhannya
Yang kasihkan Rasulnya
Yang kasih agamanya

Neraka tempat kedukaan
angkara kedurjanaan insan..
Yang lupakan Tuhannya
Yang lupakan Rasulnya
Yang lupa agamanya

Siapakah yang lebih mulia
Dari mereka yang tidak lupa
Janji Allah adalah kepastian
Dan nikmat syurga adalah indah..


Lirik & Lagu: Suhaimi & Khairul Salleh
Daripada album baru mereka "Allahu Rabbi".

8:00pm, 22/09/10
chanz

Thursday, September 16, 2010

Reviu Band: Within Temptation

Next list of my favorite bands - Within Temptation, sebuah alternative rock band dari Netherlands. Naib juara FIFA World Cup 2010. Tak silap aku, aku start layan band ni pas Belanda konfem masuk Final. haha. Menurut google translate, Within Temptation adalah Dalam Godaan. Boleh laa pakai...



Band ini aku kenal jugak melalui last.fm. Lurk kat page Evanescence. Pahtu tengok similar artist ada nama band-band - Within Temptation, Epica, Lacuna Coil & Nightwish. So try lah dengar satu lagu bagi setiap band. Lagu Lacuna Coil - Spellbound. Tak sesuai dengan aku. Then Epica & Nightwish pun..Not bad tapi still tak impress aku. Kemudian lagu Within Temptation - Final Destination. Kesemua franchise filem Final Destination aku suka (kecuali yang keempat). Entah kenapa, seronok pulak layan lagu ni. Lirik dia memang ada kena mengena dengan filem tu.


Terasa nak tengok video band ni lakk..So cari dan cari video. Oh video dorang pun menarik. Video-video dorang selalu banyak version. Berjaya dapatkan semua version. Video What Have You Done, Frozen, All I Need, Utopia, Angels & etc. semuanya ada cerita tersendiri dalam video tu. Bukan sekadar nyanyi atas pentas. Bagi aku, Music Video kena ada jalan cerita baru best.


Apa yang bestnya tentang band ni? Band ni band symphonic rock. Bagi yang suka band macam Evanescence & We Are The Fallen, band ni boleh kata lebih kurang lah. Agak sesuai untuk telinga peminat Ev & WATF. Antara persamaan yang boleh dilihat. Kedua-duanya menggunakan vokalis pompuan. Tapi band ni lebih halus & soprano lagi suaranya. Founder band ni gak adalah couple - vocalist Sharon den Adel & guitarist Robert Westerholt. Yang membezakan dorang dengan Ev, dorang ni takda la berpecah pahtu wat grup len lak...lol.




Lirik dorang kebanyakan berkisarkan tentang kisah-kisah dari buku, filem atau kisah Sharon sendiri. Contoh lagu - Final Destination. Album The Silent Force juga menurut Sharon adalah berdasarkan buku dengan tajuk yang sama. Ada jugak lirik dorang pasal alam semulajadi macam lagu Mother Earth & Ice Queen.


Lagu-lagu yang aku rasa universal sesuai semua dengar - Utopia, What Have You Done & Forgiven. Try arr dengar!


P/S: Wat reviu band lagi...aku wat reviu ikut suka aku. Tak ikut kriteri pereviuan pon. =p 


12:10 am, 16/09/10
chanz

Wednesday, September 15, 2010

Driving yesterday

Hari ini 15 September 2010. Dah masuk hari raya keenam. Esok 16 September. Satu Malaysia meraikan buat julung kalinya Hari Malaysia. Bermula hari Ahad lepas, aku pergi kembara raya ke rumah kawan-kawan. Begitu juga Isnin dan Selasa. Dan, setiap kali kembara, aku jadi driver.


Kali ini, aku nak kongsi sikit laaa aku punya pengalaman bawa kereta kat highway PLUS Seberang Perai nih. Bukan apaa.. Aku ni kira masih noob gak la dalam memandu ni. Setakat ni, aku hanya bawa kereta kancil. Masa belajar memandu kereta kancil, bawa kereta sewa pun kancil, kat umah pun ada kancil maroon.




Orang cakap, skill ni kalo tak guna kang berkarat. So sebab tu bila member aku minta aku bawa kereta, aku cakap,
"Berehhh!!"


Hari pertama kembara p beraya kat Sungai Dua, Butterworth. Of coz guna highway la kan. Umah aku kat Nibong Tebal. Masa nak pi, no problem sangat. Masa nak balik, jem kat highway Seberang Jaya laluan masuk ke Jambatan. Masa ni, dapat la aku gunakan skil main-main clutch tukar-tukar gear suma. Tapi nasib baik jem tak panjang sampai kat Juru.


Dah lepas dari jem ni, mula la nk bawa laju-laju. Aku tak suka bawa lebih had laju. Kang kena saman. Speed trap lah. Paling laju pun bawa 110 km/j. Lagipun, kancil je pon..Kang bawa laju-laju, terbang pulak!! Kalo bawa laju, kena dok line paling kanan. Common sense. Tengah syok bawa laju-laju, kereta depan brek lak...Pahtu...




Haha...takdak papa la.. ;p. Kereta tu brek bagi slow coz ada kereta depan cilok masuk ke kanan ja. Aku pun slow gak..And then, ada satu kereta Myvi yang bajet laju, dengan kereknya, dia rapat-rapat dengan kereta aku...cucuk-cucuk. Apa perasaan bila bawa kereta orang buat camtu?? Bengang weh!

Aku ni baik, aku bagi la dia jalan.

"Haaa pi, pi, nak sangat...amekk!!"


Yang kurang ajaqnya, kereta Myvi tu pon buat kat kereta depan-depan tu. Pahtu siap nak cilok gi kiri lak tuh coz keta depan tu tak 'baik' cam aku! Padahal ada lori sikit punya besar kat kiri tuh. HUH. Kalo dia teruskan niat dia, dah KEBABOOM da ar.. Aku masuk line kanan balik, pahtu dah dekat dengan keta myvi shial ni (masa ni keta depan suma slow), aku apa lagi...flash kat dia banyak2 kali. Padan mukoo...Pahtu bagi 'that symbol' kat diaa..Entah dia nampak ke x..member aku cakap yang bawa tu pompuan. Lantak ang ar pompuan ka, dah ang kuang ajaq sapa suh.


Begitulah perangai sesetengah orang ni bawa kereta...Laju sangat nak pi mana pun aku taktau la...Kalo taknak tensen, cubalah bersangka baik.
"Dia tak tahan dah tuu. nak buang."


Walopun cuba bersangka baik, ketensenan tu tetap ada...


Sebenarnya banyak lagi aku nak citer, tapi cukup ar setakat ni. Ni pun dah banyak arr..What a wall of texts. =p



Semalam pergi makan Nasi Goreng 69 kat kafe route 69. Pedas da nasi dia.

15/09/2010.11.16 am
chanz

Sunday, August 22, 2010

SOD IT



It's just another fukken DAY at yuesem.




FIRST.





..


I did not have enough sleep. My head hurts. It's calling me to sleep.


..






SECOND.



....




.....It's too much..


....




THIRD.



............










........ The printer screws up. The printing shop crowded.





FOURTH.




....It's a mess.....






FIFTH.

Oh fortunately my ears problem was resolved today.







SIXTH.

Need to calm down......




And there is no LAST.

oh yeah the comment function is disabled for this emo post

Sunday, August 15, 2010

Hari Kelima Berpuasa Encik Shizuo

"Dahaganya..... Wei, tak larat gila ar. Nak buka puasa leh tak"

Tanya Shizuo kat Izaya.

"Hang gila ka apa, rilek arr. Lagi 6 jam 15 minit lagi!"

Jawab Izaya. Beliau agak hairan kenapa hari ni si rakannya nampak begitu lembik. Kalau sebelum ini, punya la kuat, siap boleh cabut tiang lampu.

Tengah hari tadi, Shizuo telah pergi ke tandas. Bukan untuk tujuan suka-suka atau melawat keindahan tandas, tapi nak melepaskan hajat lah. Malangnya, hari ini bahan kumuh yang dihasilkan beliau agak berair. Watery lah. Hari ini bolehlah dikatakan beliau sedang diarrhea. Cirit birit.


Beliau teringat penjelasan dietitian beliau pada dua minggu lepas, mengenai diarrhea. Diarrhea membawa maksud sebarang perubahan pada bentuk najis iaitu dari bentuk pepejal ke bentuk berair dan mestilah mempunyai kekerapan membuang lebih dari 3 kali sehari.


Beliau terfikir lalu bermonolog dalaman:


"Adakah aku ni diarrhea? Kekerapan hanya sekali je. Tapi..huh. Perut rasa punya lah memulas. Dah ler tu, buah pinggang pun rasa sakit semacam. Mesti air dalam badan aku dah banyak hilang selepas *dotdot* tadi. Buah pinggang aku pun teruklah bekerja dah air takde."



Mengikut fahaman beliau, buah pinggang perlukan air supaya senang le nak tapis dan kawal keseimbangan elektrolit, buang urea, dan etc. Sepanjang bergelar student dietetik, apabila melihat nilai biokimia pesakit tinggi urea tetapi creatinine normal, itu bermakna pesakit tersebut kurang minum air yang mana menyebabkan urea pesakit itu pekat.


Jam menunjukkan pukul 1. Shizuo tetap rasa sangat dahaga seperti sudah dehydrated saja. Hendak berbuka minum air pun, dilihatnya botol air RO beliau kosong. Hendak memasak air pun, tidak terdaya rasa. Lagipun, beliau rasa sayang untuk berbuka. Jika beliau berbuka, maka tidak sempurnalah 30 hari puasa beliau kali ini.

"Haiyaa...."


Tak tahu nak buat apa lagi. Berada di dalam ketidakpastian. Kelas pun tiada petang ini. Maka...













Beliau pun tertidur. =p

P/S: Tak dapat jumpa gambar Shizuo tengah cool tido. Tak kisah ar ada Izaya & nampak cam Yaoi pon. Janji mesej sampai! hehe


5:36 pm, 15/08/10
chanz

Thursday, August 12, 2010

Kupu-kupu dan Taufan ~a tribute to Ramadhan


Blog ini sudah lama tidak diupdate. Maka dengan ini, saya mengambil keputusan untuk kembali aktif dengan mukadimahnya mengepos entri yang simple.


Baca, analisis dan muhasabah diri.


Berubahlah,
Diri anda kini
Dan selama ini
Giliran anda sudah tiba

Berjuanglah,
Peperangan sudah bermula
Pembalasan pasti kan hadir
Kesusahan juga kan tiba

Terbaik,
Jadilah yang terbaik
Usahalah mengubah diri dan dunia
Serta gunakanlah peluang yang ada
Inilah detik keemasan anda

Usah,
Janganlah berdukacita
Hindarilah harakiri
Inilah sahaja peluang terakhir anda!!





Terjemahan dari lagu MUSE - Butterflies & Hurricanes dengan mengekalkan maksud asal lagu tersebut.


Lirik lagu ini mempunyai mesej motivasi iaitu mengajak kita melakukan anjakan paradigma. Bagus kan, MUSE? hehe. Sebenarnya, saya terfikir lagu ini juga sesuai dengan tema bulan Ramadhan.


Jika sebelum ini, kita malas ke surau bersolat jemaah, inilah masanya kita tingkatkan amalan solat kita. Jika sebelum ini kita malas menelaah al-Quran, inilah waktunya kita tingkatkan pemahaman dengan membaca ayat-ayat Allah.


Saya menggunakan perkataan 'malas' kerana, ya memang, benda ni la yang menghalang saya dan anda dari buat semua itu. Mari kita rajin-rajinkan diri sama-sama ya! Siapa tahu mungkinkah ini Ramadhan terakhir? Rebutlah peluang yang ada. Semua tahu nikmat dan pahala berlipat ganda pada bulan ini, kan? Tahu, tapi tak amal.




Penulisan ini bertujuan untuk berpesan pada diri sendiri dan anda semua.

P/S: Post sebelum ini - Hingga Akhirnya juga terjemahan lagu MUSE. =)


10:20 pm, 12/08/10
chanz

Monday, July 19, 2010

Searching for a Motivation

If you've been reading this blog, you should understand that currently I'm in the state of feeling down. Unmotivated. Moody. I don't know why. @_@.


But today, during the OPD (Outpatient Dietetics Practicum) I've been listening to my dietitian teacher's stories and it got me into thinking; how crucial this job is. The importance of being a dietitian. The 'WHY'.


Hence, I think I'm going to write an entry about the 'why' later when I have free time. Oh yeah. If I find any good article about it, I'll share it.


Well, actually, if you have any good article about the importance of this job right now, please do share it with me. Sharing is caring, isn't it?


Please, I hope this will wake me up!


=)

7:46 pm, 19/07/10
chanz

Sunday, July 18, 2010

Motivation

Recently, I do not feel motivated at all. Going for clinical. Counseling. Finishing my practical's report. Jogging. Uhh. It's like life is so dull. Like there is nothing else I would think other than this dietetics clinical thingy. And those assignments, project, assessments & bla bla bla..

I've been wondering why is this happening to me? What's wrong with me?? Maybe I just need a little motivation to go through with this?


Yeah. A little bit 'motivation' would do. So here it is. I've found it on the web. And I thought I want to share it. Read and think.



Make the Most of Where You Are
By: (the web says it is an unknown author. lol)


Wherever you are, be there fully.
For where you are is where you can most effectively act and live.


If you're constantly wishing that you were somewhere else, you diminish the opportunities for where you are now.
When your thoughts are in another place or time, your actions lose much of their effectiveness.


It's great to dream, to plan, to aspire, to reach for new and improved circumstances.
And yet the way to successfully do that is by being the best you can be in the place where you now find yourself.


It's great to keep yourself focused on an ambitious goal.
And that focus is the most effective when it is crafted from the perspective of where you are now.


To successfully travel the path from here to there, you must start with being fully here.
The more you give your attention and energy to making the most of where you are, the more quickly you'll move along that path.


There is much to be accomplished, much to be lived in every place and in every moment.
Be there fully for all of them, and life will be rich indeed.
~ ~ ~ ~


Source: http://www.wow4u.com/


Huh. I guess I should only be thinking about nutrition and dietetics then??? That is kind of hard......Muzukashii....Or am I misinterpreting things??


Now I understand why most patients having a hard time to comply to the diet advice....I don't think anyone or any counselor would be able to help me...I still wish that I was somewhere else..lol.



Tu diaa...!! Kalau Sengoku betul2 buat camtu kat aku...naya gak.

7:49 pm, 18/07/10
chanz