Followers

Thursday, January 24, 2013

chanz's review: Juvana the Movie


Sebagai peminat drama Juvana, of course la aku gi tengok muvinya juga. Pernah reviu sebelum ni.

The movie was.....okay. Not the best and not the worst. I say it's average.

Mungkin kerana ia muvi, hanya bersiaran selama lebih kurang 2 jam. Segala aksi dan plot disumbatkan dalam satu cerita. Padat. Berbeza dengan drama yang bersambung-sambung.



Akibatnya, ia jadi terlalu dramatik. Nak nak je si Botak tu tetiba insaf. Nak nak juga si Daim sedih kecewa tak diterima oleh masyarakat. Meleret kedramaannya. Ya, sama seperti Nur Kasih the Movie. Melodramatic sepanjang cerita. Its drama was superb but the movie not so much. Turning point si Apek juga tak begitu menusuk kalbu.

Lan Todak

About the acting. I say Sharnaaz did a very good job portraying Lan Todak. Kalau dulu semua orang suka watak Botak, aku kira kali ini ramai akan berbicara tentang Lan Todak. Kau memang gilaaa lah!

Benji Madden. Tatu seluruh badan.
First impression tengok si Lan Todak ni, aku teringat Benji Madden dari Good Charlotte. Dengan tatu-tatunya. Kalau Lan Todak melalak "cuz I'm young and I'm hopeless, I'm lost and I know this" aku boleh terpedaya itu Benji Madden. #lulz

Kelucuan budak-budak Juvana juga masih mencuit hati. Apek yang suka cakap ikut dan. Si Ain yang spastik. Ayam si orang kanan yang bajet otai. Botak yang muka gangster amat.


Seperti biasa, akan ada part (jeng jeng spoiler ahead) yang membuatkan anda lulz dengan filem Melayu. Si nurse Nabila Huda masuk bilik rawatan cam takde reaksi je bila tahu si Jamal dah meninggal. It's like you already know he's dead lulz. Buat-buat la terkejut dan tergesa-gesa kenapa heart rate monitor dah tak berjalan bila masuk bilik ke. Dan cara pengawal sekolah maklumkan pada ahli keluarga individu yang meninggal sangat lulz. Shouldn't you be telling her earlier before she came? No telephone there in the institution?  Kesian Sara Ali. Penat-penat mai nak jumpa adik tetiba dapat tau camtu. Ok, maybe Jamal meninggal pada hari yang sama, still, that shouldn't be the way. Talk la privately....derr. And that kind of news should come from someone with high authority..


Ah, aku dah lupa apa lagi poin aku. Oh ya. To those yang nak bawa adik/anak lelaki bawah umur tu, sediakan white lies anda pada adik-adik anda akan perilaku Lan Todak pada malam itu....Kenapa katil bergoyang? Kenapa dia jalan camtu esoknya? jeng jeng... Tak pun korang ambil tangan korang tutup je mata adik korang jangan bagi tengok. inb4 saiful bukhari

cuz in the movie hall just now, I could hear a kid keep asking questions that adults should know answers to that from seats behind...

Sungguhpun terdapat kekurangan dalam muvi ini, bagi aku it's still a good Malay movie. Their message is there. Bagi yang tahu menilai la. Takde la cerita merapu tak tentu hala sangat cam Stlobeli Cinta. I like it when they are trying to tell society that people can change. Hope is there. Not everybody is bad. Etc etc etc. Kudos to the production team and scriptwriter, especially.

8/10.

#nowplaying Drama - Babak Pertama

P/S: Kalau ada si Kedah mesti berderai ketawa satu pawagam.